Login   •   Register   •   Member List   •   skip to content

Pantanal en Bonito, of bonito Pantanal?

Het is alweer even geleden dat ik voor het laatst een update heb gedaan op de site, maar dat heeft alles te maken met het feit dat ik nu weer enigszins in de bewoonde wereld ben. Wat heet; ik ben nu al een aantal dagen in Rio de Janeiro. Zonder dure satelietverbindingen is het internetten hier een stuk toegankelijker. Maar eerst over de Pantanal. Aldaar heb ik vijf dagen tussen de alligators, piranhas, jaguars, apen, otters en exotische vogels gebivakkeerd. Beesten waarbij je al blij bent als je een glimp van ze kan opvangen in de gewone dierentuin, geweldig om ze hier gewoon in het wild te zien. Omdat foto´s meer zeggen dan woorden heb ik er veel van op de site geplaatst.

image
De Pantanal; vredige en minder vredige beesten,
zoals hier de door mij gevangen Piranha.

De Pantanal is een groot waterrijk gebied dat tot over de landsgrenzen in Paraguay en Bolivia reikt. Het biedt de grootste diversiteit aan wildlife van heel Zuid Amerika. In het plaatsje Buraco das Piranhas (op 4 uur bussen van Campo Grande) ben ik vijf dagen verbleven. In houten barakken aan de rivier de Miranda. Onder een dikke laag deet (= anti muggen olie) onderneem je onder begeleiding van ervaren gidsen vanuit het ¨basiskamp¨ safaritrips, bootochten over de rivier, floaten op rubber binnenbanden, paardrijden, vissen, etc. Het zwemmen tussen de piranhas en de alligators is wel een aparte ervaring kan ik zeggen. Volgens de gidsen overigens volsterkt verantwoord en daar hoop je dan maar op........ ik heb wel meerdere keren een hertelling gedaan van mijn vingers, tenen, armen, benen en andere ledematen.

image
De beter gezinde papagaai.

Naast het zien van de meest prachtige beesten van zeer dichtbij vond ik het bijna-treffen met de Jaguar wel heel erg spannend. Voor de goede orde; dit is geen vredig snorrende huis-tuin-keuken kat. Deze katachtige reikt tot boven je middel en zijn boze bui maakt hij Whiskas van jou! Enfin, bij een van de safari trips door de bush-bush was een van de gidsen deze zeldzame diersoort op het spoor. Je moet je voorstellen dat deze gidsen (van oorspong indianen) ogen hebben als havikken en helemaal geobserdeerd raken als ze iets bijzonders waarnemen. Bijna kruipend over de grond, letterlijk ruikend aan de verse ontlasting was het duidelijk dat we de Jaguar al tot zeer dichtbij genaderd waren. De verse striemen op de boom wezen erop dat deze zojuist zijn nagels had geslepen; het ontvangstcomitee stond dus al klaar zullen we maar zeggen.... Terwijl ik -en met mij mijn mede safarigangers- steeds stiller werden, keken de gidsen bij elke boom angstvallig omhoog of daar de Jagaur zijn siesta aan het houden was. Op dat tijdstip van de dag een logische bezigheid. Het extra slijpen van zijn kapmessen en het maken van een speer door de gidsen gaf mij een onzalig gevoel.... Uiteindelijk hebben de de Jaguar helaas - of misschien wel gelukkig- niet gezien. Wel hebben we het gegrom van zeer dichtbij waargenomen. In de dichtbegroeide Pantanal was het moeilijk inschatten waar deze schurk zich bevond maar de gidsen waren ervan overtuigd dat we hem tot op ongeveer 10 meter hebben gendaderd… Het geluid zal ik niet snel vergeten en toont inderdaad veel overeenkomsten met een gewone kat, het volume en de intensiteit is echter evenveel groter als de omvang van het beest.

image
Op Safari in de Pantanal.

In Bonito, vlak buiten de Pantanal, heb ik de meer goed gezinde onderwaterwereld verkend. Door het hoge calciumgehalte in het water zijn de rivieren aldaar glashelder. Ik heb daar een snorkeltrip gedaan. Door de stroming van de rivier laat je je bijna 2 kilometer meevoeren zonder dat je iets hoeft te doen. Alleen blijven ademen. Het is alsof je je in een aquarium begeeft, zo helder en kleurig zijn de vissen die je soms bijna met een simpele armbeweging bij de staart kan pakken. De gemaakte foto´s door de meegereisde onderwater-camera-crew spreken voor zich.

image
Snorkelen in Bonito.

Na Bonito ben ik met een tussenstop in Paraty in één keer via Sao Paulo doorgereisd naar Ilha Grande. Een eiland vlak voor de kust tussen Rio de Janeiro en Sao Paulo. Dit vredige eiland was een aangenaam verblijf. Alhoewel; ik was nog wel getuige van een inbraak. Om twee uur s ´nachts zag ik twee gasten in de stromende regen over straat rennen met een TV en vidoerecorder. Het was mij al snel duidelijk dat het hier niet om een gewone activiteit van de erkende verhuizer ging. De volgende dag bleek inderdaad dat deze spullen twee deuren verderop van mijn hostel gestolen waren. Reden om extra voorzichtig met mijn eigendommen om te gaan.

image
Door het hoge calciumgehalte is het water glashelder.
En dit is dan wat je ziet.

Over Ilha Grande en Rio de volgende keer meer.

Meer foto´s

He Pim, Zo te zien vermaak jij je goed! Mooie foto’s. Onze trip zit er helaas bijna op…

Groeten uit Chiang Rai / Thailand,
Stéphanie & Arjan (je weet wel van T-Mobile wink)

hoi el pimo,
Ziet er erg gaaf uit daar! Brazilie staat niet echt op onze reisplanning (je kan niet de hele wereld zien tenslotte), maar met zulke fotos krijg je er wel zin in!

Ciau!
bas en eelco