Login   •   Register   •   Member List   •   skip to content

Regen, wind, zon en natuurgeweld ultimo forma

Zoals de koptekst al doet vermoeden hebben we de laatste week bijna alle weertypen meegemaakt. Viel de NAVIMAG boottrip langs de Chileense kust een beetje tegen door het slechte weer, het beste hebben we samen voor het laatst bewaard en dat maakte alles meer dan goed! Zonder overdrijven heb ik het hier over één van het meest ruige natuurgeweld dat van dichtbij te bewonderen valt; de Perito Moreno gletscher in El Calafate. Een onbeschrijvelijke mooie afsluiting van de trip samen met mijn ouders, die inmiddels hun eigen weg zijn op gegaan.

image
De Perito Moreno gletscher. En dit is waarvoor je komt!
Regelmatig vallen enorme ijsbrokken vanaf de gletscher in het meer.

Zoals gezegd hebben we het met de driedaagse NAVIMAG boottrip niet echt getroffen. Het was koud, guur en regenachtig weer waardoor deze excursie niet de beloofde mooie natuurgezichten van de Chileense fjorden kon waarmaken. Het Argentijnse gezegde dat al het slechte weer uit Chile komt bleek helaas waar. Ter info; de Argentijnen en Chilenen staan op dezelfde ´goede´ voet als de Duitsers en de Nederlanders, dus het gezegde wordt maar al te graag smalend uitgesproken wink Tussen de buien door hebben we ondanks dat toch genoten en was het bijzonder om op volle zee samen met mijn ouders mijn verjaardag te vieren. Ontbijt op bed in de hut vergezeld van meegebrachte Hollandse lekkernij zoals Friese koek, boterham met pindakaas en drop. Zaken die je al na vijf maanden erg kan waarderen en dat een kado op zich is. Vanwege de behoorlijke deining hebben we het ´s avonds bij één bescheiden glaasje wijn gehouden maar dat hebben we later ruimschoots gecompenseerd!

Na een avontuurlijke busrit van de haven Puerto Natales (Chile) via de middle off nowhere naar El Calafate zijn we weer in Argentinie aangekomen. En prompt klaarde het weer gelukkig weer op. De volgende dag hebben we gedrieen een mooie 4X4 tour gedaan met een landrover rondom El Calafate. Deze woeste en rotsachtige omgeving leent zich perfect voor een trip off the road. Mooie vergezichten en grote roofvogels en vossen die van zeer dichtbij vanuit de auto te bekijken zijn..

image
De woeste en rotsachtige omgeving van El Calafate.
Verkent met een 4X4 tour.

En dan nu HET klapstuk van mijn reis tot nu toe!! De Perito Moreno gletscher. Ik moet me echt inhouden om niet in enorme cliches te vervallen en woorden te zoeken die grootser zijn dan groots. Eigenlijk is het kansloos te beschrijven voor diegene die niet het geluk hebben dit met het blote oog te hebben gezien. Ik hoop dan ook dat de foto´s voor zich spreken. Dit is onbeschrijvelijk! En toch ga ik een poging doen.... Het bijzondere van de Perito Moreno gletscher is dat het de snelst groeiende, maar tevens ook snelst afbrokkelende gletscher ter aarde is. Het wordt daarom ook een dynamische gletscher genoemd en dat is zeer uniek. De 250 vierkante kilometer (!) gletscher wordt vanuit de bergen in het meer Lago Argentina opgestuwd. Het enorme drijvende gedeelte is boven water ongeveer 40 hoog en onder water idem dito. Ter vergelijk; de hele stad Buenos Aires met al zijn gebouwen en inwoners past met zijn volume in deze gletscher. De oppervlakte blijft min of meer gelijk terwijl deze dus constant in beweging is. Gevolg is dat enorme ijsbrokken ter grote van flatgebouwen regelmatig met een overdonderend gekraak en geknars in het meer donderen. Dit is zondermeer één van het ruigste geweld der natuur dat van dichtbij –maar op veilge afstand- is te aanschouwen!! Dit fenomeen is dan ook met stip binnen gekomen op de lijst van mooiste bestemmingen die ik tot nu toe heb aangedaan.

image
De mooie blauwe kleuren van de gletscher worden veroorzaakt
door het jarenlange krachtig samenpersen van de sneeuw.

Terwijl mijn ouders op dit moment de watervallen in Iguazu aandoen (inderdaad; die andere favouriet van mij) zit ik nu in Ushuaia. Ushuaia is de meest zuidelijke stad op aarde en dat is het ´einde´. Terug naar de studio in Hilversum.

image
Het was bijzonder en zeer geslaagd korte tijd met mijn ouders
op te reizen. Pa en ma; tot over 7 maanden.

Meer foto´s

gulp gave foto’s!!
ennuh, leuke muts ook.

Erg gave foto’s pim!


(hey petra: gefeliciteerd met je verjaardag!!)