Login   •   Register   •   Member List   •   skip to content

Ushuaia; het einde van de wereld!

Is Ushuaia de meest zuidelijke stad op aarde, hier te zijn is ook echt het einde. Niet voor niks ben ik er anderhalve week blijven hangen. De stad ligt ingeklemd tussen het mooie Beagle Channel (met aan de overkant Chilie) en het prachtige nationale park Tierre del Fuego. Ik heb hier dan ook een prima tijd gehad waarbij ik o.a. een spectaculaire vlucht in een sportvliegtuigje heb gemaakt, bevers heb gezien, een mooie boottocht heb gemaakt en in het nationale park ben geweest.

image
Gevlogen boven het Beagle Channel in een sportvliegtuigje.

Ushuaia noemt men ook wel het einde van de wereld. Het is dan weliswaar de meest zuidelijke stad op aarde, Puerto Williams in Chilie is een plaatsje (dus geen stad) dat aan de overkant van het Beagle Channel nog zuidelijker ligt. Vooruit. Vanuit Ushuaia worden in het hoogseizoen veel excursies naar Antarctica ondernomen. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan, te beginnen bij ongeveer 4500 U.S. dollar. Je kan je misschien voorstellen dat ik dat maar even niet heb gedaan.

image
En hier krijg je echt het einde van de wereld gevoel van, of niet?
Het lighthouse in het Beagle Channel. Het symbool van Ushuaia.

Mijn verblijf in Ushuaia begon al gelijk goed. Bij mijn bezoek aan de plaatselijke vliegclub bleek het mogelijk vluchten te maken boven het Beagle Channel in een klein sportvliegtuigje. Toevallig had een groepje zich net ingeschreven waarbij nog één plaats over was. Tegen gereduceerd tarief kon ik meegaan. Daarbij had ik ook nog eens de mazzel dat ik op aanwijzen van de piloot voorin mocht gaan plaatsnemen. Stel je overigens bij de ruimte die je binnenin hebt niet veel voor, het is niet meer dan een Fiat Panda met vleugels. Dat geeft alleen al een spectaculair gevoel tijdens het vliegen, waarbij het zicht bovendien erg goed was. Toen ik voor de grap zelf de stuurknuppel in handen nam en ik de persoon achter mij vroeg er een foto van te maken, werd dit zodanig door de piloot gewaardeerd dat ik vervolgens zelf een stuk heb mogen vliegen. Eerst gewoon rechtuit maar daarna vond de piloot het tijd voor meer actie en vroeg mij zowaar een heftige bocht naar links te maken….. niet te beroerd deze aanwijzing op te volgen kan ik je vertellen dat dat toch wel een spannend moment was. Terwijl ik naar links door de hellingshoek in een gapende diepte keek, de passagiers achter mij door de zwaartekracht moeite hadden op de stoel te blijven zitten, deed de piloot er nog een schepje bovenop door zijn handen in de lucht te steken om aan te geven dat ik toch echt zelf aan het vliegen was….. terwijl ik er de humor wel van kon inzien dachten mijn medepassagiers daar anders over. Er brak lichte paniek uit en de piloot werd gesommeerd te stopppen met deze ongein. OK, met enkel rijbewijs B en Playstation ervaring kan ik mij deze verontrusting misschien wel een beetje voorstellen. We zijn na een uurtje vliegen trouwens veilig geland.

image
Co-piloot Pim aan de stuurknuppel.
Een nachtmerrie voor mijn mede passagiers grin

In plaats van ´s avonds naar de kroeg te gaan heb ik éénmaal andere nachtbrakers opgezocht. Nabij Ushuaia leeft een beverkolonie die ´s nachts goed huishoudt. Ik heb met eigen ogen kunnen zien hoe deze uiterst sympathieke en guitige rakkers dammen kunnen bouwen die menig tsunami kan weerstaan. Knap staaltje werk.

En als je in Ushuaia bent, dan hoort een boottocht over het mooie Beagle Channel en een bezoek aan het prachtige park Tierre del Fuego er gewoon bij. Het Beagle Channel scheidt Argentinie van Chilie, waarbij je het lighthouse passeert (HET symbol van Ushuaia) en een zeehonden en pinguin kolonie.

image
Het mooie national park Tierre del Fuego.

Inmiddels ben ik terug gevlogen naar Bariloche, of beter gezegd, leek het mij verstandiger mij te ´laten´ terugvliegen. Na een aantal dagen zal ik mijn reis per bus naar het noorden voortzetten om uiteindelijk de grens met Brazilie over te steken. Na 5 geweldige maanden in (overwegend) Argentinie is het nu tijd om andere mooie landen aan te doen. Hopelijk in de volgende update daarover meer.

Meer foto´s

blijven genieten he, zo te lezen lukt dat wel